România, lovită de criza economică: cum au rămas studenții fără transport gratuit pe CFR, peste noapte

de: Alexandru Puiu
11 02. 2021

În ultimele 24 de ore, am aflat că nu pensiile speciale sau sporurile de suprasolicitare neuropsihică afectează negativ bugetul României, ci transportul gratuit al studenților pe CFR.

În consecință, gratuitatea a fost eliminată, iar Cîțu a intrat în istorie cu o afirmație ”de toți banii”. ”Nu văd aici un capăt de țară”, a ținut să sintetizeze premierul.

Dacă vrei să vezi jumătatea plină a paharului, exact asta este, o jumătate. Gratuitatea a fost înlocuită cu 50% reducere la transportul pe cale ferată pentru studenții români sau străini care fac facultatea în România. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut de premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern.

„Se revine la 50% reducere la transportul cu trenul pentru studenți. Nu văd aici un capăt de țară”, a declarat premierul. Ca un argument pentru această lovitură serioasă adusă bugetului săracilor studenți, șeful guvernului a dat exemple din Austria sau Franța, unde nu există gratuitate, ci aceeași reducere de 50 sau 60%. Întotdeauna mă fascinează aceste referințe la occident, de parcă părinți de studenți români câștigă cât un francez sau austriac.

La un moment dat, miercuri, liderul PNL Ludovic Orban a spus că se va trece la gratuitatea CFR pe ruta dintre localitatea din buletin și cea în care se află facultatea. Nu a durat mult până când Florin Cîțu a șters cu buretele un astfel de scenariu și a revenit la argumentul său cu occidentul. „Ne uităm și la această variantă, sunt mai multe variante, dar eu vă zic ce vedem în Uniunea Europeană. România este cam singura țară unde se dau astfel de gratuități. Am fi noi cei mai generoși și nu suntem cei mai bogați”, este de părere premierul.

Pentru context, dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017, pe vremea guvernului condus de PSD cu Sorin Grindeanu în frunte. Tot atunci s-a dat și celebra OUG 13, pe vremea când românii mai ieșeau la proteste. De dreptul detaliat mai sus beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.